
Ingrediente
Pentru aluat:
- 600 g faina
- 300 ml lapte
- 150 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar
- 50 g unt topit
- 10 g drojdie
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura extract de lamaie
- 2 oua
- putina sare
Pentru umplutura:
- 600 g mere
- 200 g unt
- 200 g zahar brun
- 2 linguri zahar
- 3 lingurite cu varf scortisoara macinata
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 lingura extract de lamaie
Pentru glazura:
- 400 g crema de branza
- 3-4 linguri miere
Mod de preparare video
- Instructiunile si modul de preparare pentru reteta de rulouri cu scortisoara le gasiti in clipul de mai jos! Urmariti-l cu atentie pentru a reusi o reteta perfecta!
Nutritie pe portie/bucata
Reteta de rulouri cu scortisoara si mere este perfecta pentru toamna. Combinatia dintre merele dulci-acrisoare si scortisoara aromata este una perfecta. Ma duce cu gandul la toamna, la focul din soba, la ploaie si la zilele linistite. Eu nu prea mananc mere crude, nu-mi plac in mod special, dar imi plac in preparate. Placinta cu mere imi place foarte mult inca din copilarie. Mama ne-o facea destul de des cand eram mici pentru ca se facea usor si era simpla. Nu necesita multe ingrediente si se manca mereu pana la ultima bucatica. Bunica ne facea mere coapte, in special iarna, cand le punea in cuptorul sobei. Le mancam pe post de desert, seara. Erau foarte gustoase, aromate si pur si simplu se topeau in gura. Mancam si dovleac copt, tot pe post de desert, la fel de bun.
Aceste rulouri cu scortisoara si mere ies foarte bine de fiecare data si sunt perfecte atunci cand aveti mere la dispozitie. Imi place la nebunie sa coc aluaturi aromate pentru ca toata casa se umple de aroma. Nu cred ca e un parfum care sa-mi placa mai mult ca parfumul aluaturilor coapte. La fel de mult imi place si parfumul cozonacului proaspat scos din cuptor. Am mai facut diferite retete de rulouri, insa varianta cu mar era una pe care chiar voiam s-o incerc. Marul se potriveste perfect cu scortisoara, asa ca nu putea sa fie decat delicioase. Am facut bineinteles un test inainte pentru a ma asigura ca toate proportiile sunt corecte. In felul acesta pot ajusta cantitatile si sunt sigura ca o sa va iasa si voua la fel de bine. Procedez in acest fel cu toate retetele noi pe care le fac pentru voi.
Cum facem cele mai bune rulouri cu scortisoara si mere?
Pentru aceste rulorui cu scortisoara si mere cel mai complicat este aluatul. Dar nu va ganditi ca e o reteta grea. Dimpotriva, e un aluat simplu de facut si pe care-l puteti folosi si la altceva. E foarte bun si la cornuri, de exemplu. Nu aveti nevoie de ingrediente complicate, nici de prea multe. Este un aluat cu oua, lapte si zahar pe care trebuie sa-l framantati pana cand devine suplu. Pentru a-l aromatiza am folosit extracte de vanilie si lamaie ambele marca JamilaCuisine, pe care le puteti comanda de pe jamilashop.ro. Pentru umplutura am folosit mere, scortisoara tot marca JamilaCuisine si foarte putin zahar. Nu am pus prea mult zahar pentru ca mai avem si umplutura de zahar brut si unt care are destul de mult zahar. Imi place ca deserturile sa fie echilibrate ca dulceata si sa nu fie prea dulci.
Pentru a modela aceste rulouri cu scortisoara si mere am intins bine aluatul, am pus peste el amestecul de unt si zahar brun, iar peste merele calite cu scoartisoara. Am rulat totul foarte bine, apoi am taiat fiecare rulou folosind ata dentara. Ata dentara taiat foarte bine si este si sterila. Puteti folosi si ata obiscuita, dar cat mai subtire. La fel de bine puteti folosi si un cutit subtire si foarte bine ascutit. Dupa ce le-ati taiat, puneti-le in tava si mai lasati-le la crescut. Inainte de a le pune la copt turnati peste ele smantana pentru frisca. O sa le faca mai fragede si mai pufoase. Glazura am facut-o cat mai simpla, din crema de branza si miere. Serviti-le caldute, cu sau fara glazura, dupa cum va plac. Delicios! Incercati si reteta de placinte cu gutui si branza dulce. E minunata si aceasta si se face usor!